Szerződés, kiterjesztés

A lakásbiztosítás, akárcsak az összes többi típusú biztosítás, minden esetben egy szerződéssel megerősített megállapodás kell, hogy legyen.

Ami nincs leírva, aláírva, hitelesítve, lepecsételve és iktatva, az sajnos jogilag nem ér semmit, így a szükséges pillanatban a bíróság előtt sem állja meg a helyét.

Ritka az olyan eset, hogy biztosító és biztosított között peres ügy alakul ki, de nem kizárt.

Ezért is van olyan bonyolult, jogi nyelven megfogalmazva az egész, hiszen így kikezdhetetlen, így felel meg a hatályos jogszabályoknak, előírásoknak.

Egyáltalán nem baj, ha ügyvéd, jogász segítségét kéred az értelmezéshez, bár ez azért nem egy gyakori eset.

A biztosítási szerződések előre megírtak és általános érvényűek, mindenkivel ugyanazokat íratják alá, tehát valószínűtlen, hogy bármitől is félned kellene.

De a Te éberségeden is múlik a siker, ezt sose felejtsd el!

Biztosítási szerződés

Mit kell a szerződésnek tartalmaznia?

Először is mindenképpen meg kell benne jelölni a biztosítani kívánt ingatlant az összes adatával együtt.
Cím, helyrajzi szám mindenképpen kötelező, továbbá azt is fel kell tüntetni, hogy milyen anyagú a falazat.
Ha például vályogból épült, az sokat nehezít a dolgon, mert bizonyos társaságok ilyen jellegű ingatlanokkal nem foglalkoznak, elutasítják a régebbi épületeket a magasabb kockázat miatt.
Mobirise

Kérheti még a biztosító az építés évét, de jelezni kell a jellegét is (lakás, ház, társasház, középület, stb.), persze ezt is társasága válogatja.

Szerepelnie kell benne ezen kívül a biztosítást megkötő ügyfél minden személyes adatának, valamint magának a biztosító adatainak is, beleértve az ügyintéző nevét, pozícióját és elérhetőségeit is.

Minden esetben olvasd át legalább kétszer az összes személyes vonatkozású kiegészítést, mert egy hiba hosszadalmas javítási procedúrát vonhat maga után.

Csak akkor írd alá a szerződést, ha megbizonyosodtál róla, hogy mindenben megfelel a valóságnak.

Amennyiben módosul valamilyen adatod, azt kötelességed minél hamarabb jelezni a társaság számára.

Ezen kívül a szerződésben benne kell lennie az összes feltételnek, biztosítás eseménynek, kártérítési összegeknek, és a felekre vonatkozó jogoknak és kötelezettségeknek is. 

Kiterjeszthető lakásbiztosítás

Egy kevéssé ismert tény, hogy a lakásbiztosítások abban a formában, ahogy online vagy a vállalat egyik fiókjában megkötöd, csak egy minimum szolgáltatás.
Értem ez alatt azt, hogy ne érjen senkit meglepetés, ha a lakásában keletkezett károkért nem annyit kap, amennyit várt, különös tekintettel az ingó vagyonában keletkezett károkra.
Azokra ugyanis az alap lakásbiztosítás nem terjed ki, csak és kizárólag a négy falra, alapra, födémre, tetőre, vagyis csak és kizárólag az ingatlan szerkezetére.
Ez egy kertes ház esetén különösen kellemetlen lehet, ugyanis a házhoz tartozó telek, az azon álló melléképületek, valamint a kapu, kerítés sem része a biztosításnak.
Sőt, még az olyan garázs sem, ami egyébként az ingatlan szerves részét képezi!
Így tehát ne érjen meglepetés, ha például egy vihar kárt okoz ezekben, de csak alap biztosításod volt, és visszautasítják a kárigényedet. 

Ahhoz, hogy az ingatlanhoz tartozó és az ingatlan vagyonod is biztosítási védelmet élvezzen, ki kel terjesztened a lakásbiztosítást, ezzel bővítve a szerződést és a szolgáltatást.

Természetesen ez többlet költséggel fog járni, végül is semmi csoda nincs abban, hogy a több biztosított értékért magasabb díjat kér a társaság.

De megéri a lakásbiztosítás kiterjesztése, hiszen ha csak az ingóságokat veszsük, egy átlagos háztartás esetén is elérheti a 2 millió forintot az összértékük.

Bővítés, kiterjesztés ügyében érdemes felkeresni a biztosítódat, és tájékozódni a lehetőségeidről.

Progresszivintezet.hu