Közéleti témák és diákmunka

Általában könnyedén nyilvánulok meg közéleti témákban, mert otthon, a szüleimtől is ezt láttam. Mondjuk a nagyszüleimmel nem lehet higgadtan beszélni ilyen dolgokról, de ezt már elfogadtam… Örülök, hogy legalább a szüleimmel működik, számomra legalábbis sokat jelent ez. Alapvetően azt hiszem, hogy kijelenthetem magamról, hogy békés természet vagyok, és nem éledezik bennem feltétlen a vágy, hogy a hangomat hallassam. Ezt már csak azért is merem állítani, mert a vőlegényem testvére viszont ilyen, mindig és mindenhol megnyilvánul mindenről. Ugyanakkor ha teljesen őszinte akarok lenni magamhoz, akkor valahol mélyen van bennem egy lázadó én is, aki legszívesebben fennhangon hirdetné az általa vélt igazságot, akkor is, ha ezzel esetleg felbosszant másokat. Nos, azt hiszem, sokat köszönhetek a szüleimnek azzal kapcsolatban, hogy ezt az “ént” sikerült megszelídítenem, és okos trükkökre tanítanom. Nem az a lényeg ugyanis, hogy valamit hangosan, esetleg szélsőséges esetben erőszakosan próbáljunk átadni. Persze elviheti a szenvedélye és a már említett igazságérzete az embert egy hevesebb kommunikáció irányába, de nem ettől fog átjönni a lényeg. Én a szüleimtől világéletemben a higgadtságot láttam, mint példa, és engem is sikerült megtanítaniuk arra, hogy a belső lendületemet és tenni akarásomat hogyan konvertáljam építő cselekedetekké. Lehet, hogy ez most nagyon elvontan hangzik sokatoknak, de akár ha csak egy konfliktushelyzetre gondolok, ami kialakult az egyetemi közegemben, vagy közösen kellett döntenünk valami fontos, mindenkit érintő kérdésben, mindig a higgadtság és határozottság volt a megfelelő attitűd. Legalábbis ez derült ki a gyakorlatban. Természetesen ezzel nem azt mondom, hogy biztosan helyt lehet állni minden helyzetben ilyen módon, de mondhatni, nekem bevált. Említettem az elején a nagyszüleimet. Nos, velük is úgy vagyok, hogy nagyon szeretem őket, de parttalan vitába belemenni teljesen felesleges velük. Esetenként lehet őket tényekkel szembesíteni, de el kell fogadni, hogy nem feltétlen hajlandóak azt sem elfogadni, ha mondjuk közéletről van szó, hiába vannak ott feketén-fehéren a bizonyítékok. Szóval szerintem ne fárasszuk le magunkat azzal, hogy mindenkit próbálunk meggyőzni…

Nem mondom, hogy egyébként nem foglalkozom mostanság közéleti témákkal, de lényegesen kevesebbet, mint korábban, ugyanis az egyetem és a munka most a két fő dolog számomra. Szerencsére nagyon jó lehetőséget sikerült megcsípnem a TopiWork Iskolaszövetkezetnél, így ha budapesti diákmunka keresésében vagy, én maximálisan ajánlani tudom őket!

budapesti diákmunka


Azért nem csak budapestiként érdemes nézelődni, ugyanis a gyakornoki lehetőségek között találhatunk otthonról végezhető munkát, illetve beugrós lehetőségek is vannak, szóval érdemes minél gyakrabban felnézni a TopiWork Iskolaszövetkezet weboldalára, a topiwork.hu-ra. Én korábban nem találkoztam olyan iskolaszövetkezettel, amely ennyire naprakészen tartaná a weboldalát, és a jelentkezési folyamatokat megkönnyítendő az online térbe helyezné a legtöbb intézni való dolgot. Hogy ez mit is jelent pontosan? Azt, hogy már a kezdőoldalon is megannyi friss állásajánlatot találhatunk, ha pedig a kategóriákban szeretnénk elmerülni, azt is megtehetjük. Ugyanis a TopiWork kiválogatta nekünk az IT-s, a műszaki, a gazdasági, a fizikai és a többi munkát – nem sorolok fel itt most minden kategóriát, fedezzétek fel bátran a lehetőségeket -, így célirányosan tudunk haladni a weboldalon. A keresőt is bátran használhatjuk, és érdemes a kiemelt lehetőségek között is szétnézni. Na de arra még mindig nem tértem ki, mit jelent, hogy minden lényeges dolog az online térben történik a TopiWorknél. Ugyanis nem csak böngészni tudunk az álláslehetőségek között, hanem egyből pályázni is tudunk rájuk. Így a lehető legjobb döntés az, ha naprakész önéletrajz van a kezünk, akarom mondani, a “kurzorunk ügyében”, így ha találunk egy olyan pozíciót, amely felkelti az érdeklődésünket és alkalmasnak is találjuk magunkat rá, már nyomban tudunk is rá jelentkezni, mindössze néhány kattintással. Elkerülhetjük a személyes megjelenést az irodában, nem kell telefonálni, mik a legfrissebb ajánlatok, azaz minden kényelmesebbé és gyorsabbá vált. Sőt, idősebb barátoktól még olyat is hallottam, hogy vannak olyan iskolaszövetkezetek, ahol csak az irodából, a belső rendszerükön keresztül tudsz munkára jelentkezni. Nem tudom, hogy ilyen manapság is van-e még, mindenesetre lényegesen modernebbek és profibbak a TopiWork módszerei és az általuk nyújtott lehetőségek.

Engem a leginkább az vonzott az egészben, hogy olyan gyakornoki helyet találjak, ahol tényleg tudok fejlődni és egybevág a szakmai terveimmel. Nagyon örültem, hogy erre nem csak az egyetem nyújtotta partneri kapcsolatok állnak rendelkezésre, hanem a TopiWorknél is kereshetek gyakornoki helyet. Igyekeztem egy rendezett, a figyelmet pozitív értelemben felkeltő önéletrajzot összeállítani, és amikor megtaláltam a számomra ideális gyakornoki lehetőséget, egyből pályáztam is rá. Szerencsére sikerrel jártam, és bekerültem ahhoz a céghez, ahová szerettem volna. Úgy érzem, nemcsak releváns munkatapasztalatot tudok itt szerezni, hanem sokat tanulok napról napra – jó érzés végre ezt a gyakorlatban is átélni, nem csupán az egyetem padjait koptatva. Tudom, hogy budapesti diákmunka fronton nem mindig szívderítőek a lehetőségek, sőt, sokszor pont a túl sok lehetőség zavarhatja össze az embert, de ha mostantól a TopiWork oldalán nézelődsz, akkor ígérem, hogy meg fog változni a véleményed.

A TopiWork Iskolaszövetkezetnél általános tájékoztatót, segédletet is találsz, egyszóval bármi kérdésed merülne fel a munkavégzés “hivatalos”, gyakorlatiasabb részével kapcsolatban, itt minden szükséges információt megtalálsz. Akár kezdheted itt is az ismerkedést a weboldallal és a TopiWorkkel, főleg ha ez lesz az első alkalom, hogy diákmunkát vállalsz. A Gy. I. K. felületet sem érdemes kihagyni, ugyanis itt tényleg minden, általánosan felmerülő dilemmára választ kaphatsz. Ráadásul a blog felületen például a motivációs levél megírásához és az interjúra való felkészüléshez is praktikus tanácsokat kaphatsz. Ezeket tekintsd úgy, mint egy-egy segítő kezet, amelyek abban vezetnek, hogy megtaláld az igényeidnek és kompetenciáidnak megfelelő, ideális munkalehetőséget, amit örömmel végzel majd.

Minden állás leírása kitér a szükséges részletekre, a fő elvárásokra és a körülményekre. Fontos, hogy az órabér is megtalálható az ajánlatoknál – ez gyakran nem konkrét összeg, hanem “-tól -ig”, de segít orientálni abban, hogy az adott óraszámban mennyi havi bevételre számíthatunk.

Ha budapesti diákmunka, akkor számomra csak a TopiWork jöhet szóba, és én tapasztalatból beszélek! Korábban kipróbáltam néhány más diákszövetkezetnél is a tagságot, de sehol nem találtam olyan hamar munkalehetőséget, mint a TopiWork Iskolaszövetkezetnél! Ráadásul nemcsak gyorsan jött a munka, hanem tényleg olyan helyen sikerült elhelyezkednem, ahol látok perspektívát hosszú távon is, és gond nélkül össze tudom egyeztetni az egyetemi kurzusaimmal a beosztásom. Szerintem ennél nem is kell több, ha az ideális diákmunka lehetőségről beszélünk! Az pedig, hogy gyakornoki munkát pályázol meg, vagy tanulmányaidtól függetlenül vállalsz munkát, csak rajtad áll. Hajrá mindenkinek a munkakereséshez, és ne feledjétek: a topiwork.hu-n néhány kattintással jelentkezhettek a jobbnál jobb állásokra!